HTML

Jó a püre

Mindennapjaink hatalmas ételhordójában vagyon' a nagy világmindenség mint elhűlő menza krumplipüré! Megkóstoljuk, át és megrágjuk, kihányjuk, leöblítjük, felmossuk, gargalizálunk vele... E blogocska havi rendszereséggel rámutat a világ apró kozmáira és megejt egy mosolyt hátha úgy könnyebb elviselni a hétköznapokat.

Friss topikok

Linkblog

2008.07.16. 16:39 Pereszlényi Péter Pál

Dinnyési József siratása avagy pürésített zöldcsíkos

Meghatottan és elképedve szemléltem a nem oly rég alakult eseményeket, melyek a dinnyék ár/érték arányának öröktől fogva létező problematikájából fakadtak. Nevezetesen az Auchan (a termelők szerint) pitiáner összegért hajlandó csak felvásárolni a kiváló magyar minőségi gyümölcsöt (jelzem, magyar típusú dinnye már nem kapható országunkban, csak a csíkos afrikai változat).

Néhány apróság, ami fontos lehet, hisz alig tudunk valamit a dinnyéről... csak annyit, hogy édes, lehet lövöldözni a magjaival, illetve igencsak vízbázisú gyümölcs, eképp mozgatja a veséket rendesen.

 

A Magyarországon termesztett, fontosabb fajták jellemző adatai:

 

 

!Fajta neve

Növekedési
típusa

   

Termés
alakja

Hússzíne

 

Termelési
mód

Korai kincs

középerős

   

gömb

piros

 

hajtatás, szabadföldi

Sugár Baby

gyenge

   

gömb

sötét rózsaszín

 

fóliaalagút, korai szabadföldi

Szigetcsépi 51 F1

középerős

   

nyújtott gömb

vérvörös

 

fóliaalagút, szabadföldi

Hevesi FUTO F1

középerős

   

tojásdad

sötétpiros

 

szabadföldi

Gömb FUTO F1

középerős

   

gömbölyű

élénkpiros

 

szabadföldi

Kecskeméti vöröshúsú

középerős

   

gömb

vérvörös

 

szabadföldi

Sárgahúsú (Szentesi)

középerős

   

kissé megnyúlt gömb

világossárga

 

szabadföldi

Marsowszky

erős

   

megnyúlt gömb

piros

 

szabadföldi

Hevesi (Csányi)

erős

   

megnyúlt gömb

vérvörös

 

szabadföldi

Crimson S.

középerős,erős

   

megnyúlt gömb

pirosas rózsaszín

 

szabadföldi

Charleston–H

erős

   

ovális

rózsaszín

 

szabadföldi

Hungaria–8

középerős

   

gömb

élénkvörös

 

hajtatás, szabadföldi

Napsugár

középerős

   

gömb

sárga

 

szabadföldi

Orosházi F1

erős

   

tojásdad

sötétrózsaszín

 

hajtatás, szabadföldi

Ideál

középerős

   

megnyúlt

középrózsaszín

 

szabadföldi

Favorit F1

középerős

   

gömb

élénkpiros

 

hajtatás, szabadföldi

Kobalt F1

erős

   

ovális gömb

élénkpiros

 

szabadföldi

 

 

 Épp csak azt nem értem, hogy mi indítja a gazdákat az ilyen jellegű akciók kiötlésére. Értem én, hogy tiltakozni szeretnének hogyne érteném, de mindeközben azon morfondírozom, vajon ez a lehető legjobb megoldás erre? Miért nem ajánlják   fel egy segélyszervezet javára, akik pediglen szétoszthatnák olyanok között akik, régóta csak képen láthattak ilyesmit. Vagy építsenek belőlük várat és az legalább Guiness-rekord lenne. Mindenesetre vannak, akik jól jártak… legalábbis addig amíg hólyagrepedéssel nem szállítják őket a legközelebbi kórházba.

3 komment · 1 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://joapure.blog.hu/api/trackback/id/tr61571209

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyar Ugar 2008.07.16. 20:14:29

Idegen tollakkal... Ismerjük azt, amikor a kisgyerek bevágja a durcit, és dühében úgymond "földhöz veri magát". Na, valami ilyesmit érzünk abban is, ahogy a termelők földhöz vagdossák a saját (állítólag rohadt drágán termelt) dinnyéjüket, m…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pattomi · http://pattomi.tx.hu 2008.07.18. 09:14:12

(jelzem, magyar típusú dinnye már nem kapható országunkban, csak a csíkos afrikai változat)
ez hulyeseg...

Amugy meg lenne mas megoldas, csak ez celszerubb, mivel errol beszelnek, ez bekerulhet a TV-be... egy dinnyes nemfog peticiot irni meg alairasokat gyujteni... azzal nem fog elerni semmit... az auchan egyebkent feljebb vitte az arakat,de meg igy sem kapnak a gazdak eleg penzt... es itt most egyaltalan nem arrol van szo, hogy a multik olcson adjak a dinnyet hanem, hogy ebbol is latszik akarmit megtehetnek es a kis boltokat meg a termeloket tonkreteszik... megha nem is jon be nekik bevetel... mert meg a 65 forinton se tudjak megkeresni azt amivel jar mondjuk a dinnye tartasa...A dinnye szezon pedig most indult es ha mar az elejen ilyen alacsony arak vannak... mi lesz a szezon vegen? azt erik el hogy par even belul nem lesz magyar dinnye... csak a szar import dragan...
(ui.:egyetertek a gazdakkal)

Váherlik Apolka 2008.07.20. 17:00:29

Tisztelt Pattomi!

Igazságod van...a magyar dinnyefajtát én régóta kerestem s termelők mondották, hogy nálunk nem nagyon lehet hozzá jutni...ha tudsz kérlek postázz mert szeressük! A multik régóta
ilyenek...sajna, én az ellenszenvet is értem a módszer viszont...hát? Kérdéses, hogy hasznára válik e a termelőknek ha bazári majmot csinálnak magukból. (s mint te is írtad eredménye nem igazán lett).

pattomi · http://pattomi.tx.hu 2008.07.24. 11:59:59

hozza lehet jutni, miert ne lehetne? a nagybanin 10 kocsibol 1 tuti ezzel a fajtaval foglalkozik... az a baj hogy, a nem csikos dinnyet nehezebb eladni meg nehezebb tarolni... meg a csikos sokkal edesebb ezert ezt tudjak exportra szanni... mert a hulye kulfoldi csak ezt eszi... ;)
süti beállítások módosítása